Bel ons:
0031(0)475-402209
0031(0)651851218

Ras & Info
De oorsprong en geschiedenis van de Foxterrier
In vroeger tijden hield men zich niet zo bezig met het uiterlijk van een hond. Hij moest zijn kost verdienen, meer niet. Daarvoor werden uit de beste honden de beste nakomelingen gebruikt. Met de kleine pittige aardhonden of terriërs, die muizen en ratten uit de stallen verwijderden in Engeland, was het niet anders. Daarbij komt dat er een zekere onderlingen rivaliteit bestond tussen de eigenaren, waardoor men niet bijster mededeelzaam was over de gevolgde fokmethodes. Iedereen kruiste hun beste hond met andere rassen om zo bepaalde eigenschappen in een stam vast te leggen. Bij terriërs werden kleine windhonden voor snelheid en jachthonden voor een betere neus en uithoudingsvermogen gekruist.
​
Pas rond 1860 werden gelijk uitziende (jacht)honden op tentoonstellingen met elkaar vergeleken en afhankelijk van hun werkeigenschappen in groepjes onderverdeeld.
De terriërs kregen hun eigen groep.
De overwegend witten (kleine en zeer felle) terriërs kregen de naam Foxterrier, waarna de twee verschillende vachten 'wire' en 'smooths' opsplitsten: de huidige Gladhaar en Draadhaar Foxterrier. In de beginperiode werden beide vachtvariëteiten nog regelmatig met elkaar gekruist. Rond 1900 werden de eerste (Draadhaar) Foxterriers naar Nederland geëxporteerd, de Gladhaar ietjes later.
Algemene verschijning
De hond moet een algemeen vrolijke, levendige en actieve indruk maken: een stevig geraamte en kracht in een klein bestek zijn de eerste vereisten. Dat betekent niet dat de Foxterrier plomp of in enig opzicht grof zou zijn; snelheid en uithoudingsvermogen zijn van even groot belang als kracht. De evenredigheid van de Foxhound moet tot voorbeeld dienen. Evenals de drijfhond mag de terriër in geen geval hoog op de benen zijn, maar evenmin te laag. Hij staat als een goed gebouwd jachtpaard en beslaat met zijn korte rug veel grond. Zo bereikt hij de hoogste graad van stuwkracht. Dit gaat gepaard met de grootste lengte van zijn pas die weer verenigbaar is met de lengte van zijn romp
De aard van het beestje
De terriër moet levendig zijn, snel in zijn bewegingen, doordringend van uitdrukking, altijd gereed om in te gaan op zelfs maar de geringste uitdaging. De uitdrukking van de ogen en de oordracht tonen de aard.
Over de gezondheid
Een goed gevoede, gehuisveste en van oorsprong gezonde hond die veel beweging heeft, want dat heeft hij wel nodig, zal niet veel ziek zijn. De Foxterrier is een sterk en taai ras en wordt over het algemeen oud. Houd de hond wel altijd goed in de gaten en raadpleeg bij twijfel een dierenarts.